VARAA NETISTÄ
VARAA NETISTÄ

Kaikki revontulista

Opi lisää mahtavista revontulista!

Olet varmaan kuullut, että revontulet saavat alkunsa auringosta ja partikkelit törmäävät ilmakehässä antaen valoilmiön atomien palatessa varautuneesta tilasta nollatilaan ja niin edelleen. Onhan se mukavaa tietää mistä revontulet saavat alkunsa ja ja minkälainen prosessi on taustalla. Mutta sillä tiedolla ei loppupeleissä paljoa tee, jos haluat nähdä revontulia, lue eteenpäin.

Mitä sinun pitää tietää on missä, milloin ja miten revontulia voi nähdä.

MISSÄ VOI NÄHDÄ REVONTULIA

Muonio sijaitsee suoraan revontuliovaalin alla, mikä kiertää maan magneettisia napoja. Olemme suurin piirtein 69 leveyspiirillä. Tämä tarkoittaa sitä että tilastollisesti revontulimaksimin aikaan täällä voi nähdä revontulia joka toinen ilta ilman suurempia tapahtumia auringossa.
Mitä etelämmäksi menet, sen enemmän aktiivisuutta auringossa pitää olla että revontulia näkyisi. Pidä siis huolta, että lomasi suuntautuu tarpeeksi pohjoiseen jotta mahdollisuutesi nähdä revontulet ovat tarpeeksi hyvät.

Paikallisesti ajatellen on hyvä, että pohjoiselle taivaalle on esteetön näköala ja ympäristön valosaaste on minimaalista. Nyrkkisääntö on, että jos näet tähdet, näet myös revontulet. Tarkista etukäteen, mihin suuntaan pohjoinen osoittaa. Pieni avoin alue on aina hyväksi, kuten pohjoiseen aukeava suo, joen tai järven ranta. Näin näet matalammalle pohjoisen horisonttiin.

ENTÄ SÄÄ

Lapin sää on yleisimmiten vakaa. Vallitseva sää vaihtuu hitaasti toisin kuin rannikolla, missä sää voi vaihtua hyvinkin yllättäen. Tämä tarkoittaa, että pilvisyysennusteet Lapissa ovat hyvin paikkaansapitäviä. Meidän onneksemme sääalue vaihtuu pohjoiseen mentäessä. Jos Muoniossa on pilvistä, on hyvä mahdollisuus, että 1 tunnin ajomatkan päässä pohjoisessa on kirkkaat taivaat.

Tilastollisesti pilvisin kuukausi on marraskuu. Sen lisäksi optimaalinen aika nähdä revontulet on syyskuu-huhtikuun puoliväli. Syys- ja kevätpäivän tasauksien aikaan aktiivisuudessa on 10-15% hyppy. Eli syyskuun 23. ja maaliskuun 21. päivän tienoilla aktiivisuus kasvaa jostain syystä meidän onneksemme.

KOSKA VOI NÄHDÄ

Revontulilla on tapana näyttäytyä iltakahdeksan ja puolenyön välisenä aikana. Isompien revontulimyrskyjen aikaan aikaikkuna voi venyä iltaneljästä aamuseitsemään. Kun revontulet ilmestyvät taivaalle, ne yleensä viihtyvät ihailtavina 10-30 minuuttia. Revontulilla on myös tapana sykkiä vähän väliä. Nopeus ja elävyys kasvavat pariksi minuutiksi ja hetken päästä revontulet laskevat taas tasaiseksi kaareksi puiden päälle.

Jos haluat nähdä parhaimmat tanssit ja värit taivaalla sinun on hyvä olla valmistautunut! Heti kun tiedät että revontuliaktiivisuus lisääntyy, suuntaa ulos lämpimissä vaatteissa ja pysy siellä hieman pitempään.
Kun taivaan tanssi alkaa kunnolla, et halua viettää sitä aikaa pukeutuen huoneessasi!

LÄMPÖTILAT

Vanhan kansan mukaan revontulet tulevat ainoastaan kylmällä säällä. Onneksi voimme nähdä ne aina kun taivas on kirkas. Sydäntalvella lämpötila voi laskea alle -30 pakkasasteen. Paukkupakkasen ilkeä vaikutus näkyy alavilla mailla, kuten jänkillä, järvillä ja kylän pinnassa. Pakkasutu ja tulipesien savu jäävät ohueksi hunnuksi päälle peittäen näkyvyyttä taivaalle. Näin kylmällä kelillä sinun on hyvä suunnata ylös!

Järjestämme moottorikelkkasafareita lähituntureille. Ne vievät sinut hunnun yläpuolelle puurajaan. Pakkanenkin putoaa mukavasti kymmenisen astetta ylöspäin kivuttaessa (inversio) Puuttomat tunturinhuiput tarjoavat henkeäsalpaavan näkymän yötaivaalle. Paksuja tykkylumen peittämiä puita, tuiskulippoja ja puhdasta Lapin luontoa 100km näkymällä jokaiseen ilmansuuntaan.

KUINKA KUVATA?

Jos haluat saada onnistuneen kuvan revontulista, tarvit laajakulmaisen kameran manuaaliasetuksilla, jotta saat pitempiä valotuksia 30 sekuntiin saakka. Tarvit myös kolmijalan ja hyvän tuntemuksen kameran asetuksista. Tässä lyhyt tarkistuslista asetuksista:

Manuaalivalotus (M-moodi)

Valotus 20 sekuntia
Maksimiaukko, (pienin aukkoarvo) f/ 1.4, 2.8, 3.5
Valkotasapaino Sisävalo, incandescent light (3000k), täydenkuun aikaan automaattinen valkotasapaino, AWB
Manuaalitarkennus äärettömään. (tarkenna kamera kaukaiseen valoon ja jätä tarkennus siihen, voit myös teipata tarkennusrenkaan)
2 sek. itselaukaisu

Älä käytä UV- tai muita suotimia, säädä näytön kirkkaus minimiin ja tarkista kuvien valotus histogrammista. Yökuvien alivalotus on hyvin yleistä.

Kun olet ottanut kuvat, anna kameran lämmitä ilmatiiviissä pussissa tai laukussa. Muuten kostea huoneilma tiivistyy kameran pintaan. Tämä ei ole liian vaarallista kameralle, mutta jos haluat mennä uudestaan ulos, sinun pitää olla varma että kamera on täysin kuiva. Muuten kosteus jäätyy kameraan.

Jotkut suosittelevat akkujen ja muistikorttien säilyttämistä lämpimässä. Nykykameroiden akkujen kylmäkesto on yleisesti ottaen hyvä. Jos kuitenkin päätät säilyttää niitä taskussa, pidä huoli ettet pudota kortteja ja akkuja hankeen!

Northern Lights 1

Saapuminen

Haluamme auttaa sinua pääsemään helpoiten perille!

Pääset meille lentäen:

- Lufthansa
- Finnair
- Norwegian
- SAS

Voit tulla myös junalla tai linja-autolla:
- VR
Matkahuolto

 

Etäisyydet lentokentiltä meille

Kittilän Lentoasema

- Harriniva 77 km
- Jeris 55 km
- Torassieppi 62 km
- Galdotieva 168 km
- Kilpisjärvi 265 km

Enontekiön Lentoasema

- Harriniva 71 km
- Jeris 88 km
- Torassieppi 85 km
- Galdotieva 27 km
- Kilpisjärvi 160 km

Rovaniemen Lentoasema

- Harriniva 236 km
- Jeris 214 km
- Torassieppi 221 km
- Galdotieva 340 km
- Kilpisjärvi 442 km

Pajala Lentoasema

- Harriniva 118 km
- Jeris 130 km
- Torassieppi 128 km
- Galdotieva 214 km
- Kilpisjärvi 296 km

Kiruna Lentoasema

- Harriniva 224 km
- Jeris 245 km
- Torassieppi 242 km
- Galdotieva 257 km
- Kilpisjärvi 284 km

Tromsø Lentoasema

- Harriniva 363 km
- Jeris 380 km
- Torassieppi 377 km
- Galdotieva 355 km
- Kilpisjärvi 170 km

Katso kohteemme kartalla

Sijainti nosto How to get here
 
Sustainable tourism 1

Vastuullinen matkailu Harrinivassa

Vastuullisen matkailun taustat ja faktat - Harriniva "Best In Wilderness".

Harriniva Hotels and Safaris toimii Muonio-Enontekiön alueella Länsi-Lapissa, lähellä Pallas-Yllästunturin kansallispuistoa, jossa on WHO:n mukaan mitattu maailman puhtain ilma. Lue artikkeli (englanniksi): 
'Muonio in Finland, a town above the Arctic circle, has the world's purest recorded urban air' -The Guardian

Meitä ympäröivät kirkkaan siniset järvet ja joet, joissa on loputtomat kalastusmahdollisuudet ja erinomainen juomaveden laatu. Lappia kutsutaan Euroopan viimeiseksi erämaaksi, jonka asukastiheys on noin 1,8 henkilöä / km2, kun taas poroja on 2,5 poroa / km2. Lappia voidaan myös pitää maailman suurimpana orgaanisena luonnonvaraisten ruokien poiminta-alueena. Jokamiehen oikeudella kaikilla on mahdollisuus poimia luonnonmukaisesti kasvaneita sieniä ja marjoja vapaasti. 

Pietikäisten perheelle Lapin kulttiiruperintö on erityisen tärkeä. Perhe, joka omistaa yrityksen jo kolmannesa polvessa, periytyy suoraan saamelaisista juurista, Vasaran perheestä. Saamelaiset ovat Euroopan ainoa alkuperäiskansa. 

VASTUULLISUUDEN TOIMINTASUUNNITELMA

1. SUOJELE ERÄMAATA
2. MYY GLOBAALISTI, TOIMI PAIKALLISESTI
3. KEHITÄ PERINTEITÄ JA HYVINVOINTIA

 

1. SUOJELE ERÄMAATA
Velvollisuutemme on tiedostaa luonnon läsnäolo toimiessamme yhdellä harvoista koskemattomista alueista maailmassa, lähellä Suomen kolmanneksi suurinta Pallas-Yllästunturin kansallispuistoa sekä laajoja poronhoitoalueita.

- Kaikki kolme kohdettamme Harriniva, Jeris and Torassieppi on siirretty geotermiseen lämmitykseen kaudella 2015-16. Tämä vähentää lämmitysöljyn käyttöä 200 000 litraa vuodessa.
- Arktisen huskytarhan jätteet kompostoidaan ja olemme myös yhteistyössä Muonion kunnan kanssa bioenergiahankkeessa, jossa selvitetään biojätteiden kierrättämistä enegiaksi.
- Sähköautojen latauspaikat.
- Kierrätämme ja minimoimme jätteiden määrää hotelleissa ja eräkämpillämme.
- Emme käytä paperisia tai muovisia ruoka- ja juoma-astioita, vaan safareillamme ja ulkona tapahtuvissa rokailuissa käytämme pestäviä Kupilka ruokailuastioita, jotka ovat 50% puuta ja 50% kierrätettyä muovia.
- Minimoimme pyyhkeiden vaihtovälit.
- Moottorikelkoissa käytämme lyijytöntä bensiiniä, 95% moottorikelkoista on vaihdettu nelitahtisiksi.
- Kehotamme myös vieraitamme ympäristöystävällisyyteen.
- Ohjelmat toteutetaan ympäristöystävällisesti, esimerkiksi safarimme liikennöi vain merkityillä reiteillä.

 

2. MYY GLOBAALISTI, TOIMI PAIKALLISESTI
Harriniva Hotels & Safaris on kansainvälisesti tunnistettu toimija, 95% vieraistamme tulee ulkomailta. Vuonna 2015 meillä oli vieraita 45 eri maasta. Olemme tunnetusti suuri työllistäjä alueellamme ja pidämme tärkeänä jättää mahdollisimman paljon liikevaihtoa ja palkkatuloa alueelle.

- Yhteistyö paikallisten yhteistyökumppaneide, pienimpien yrittäjien ja kansallispuiston kanssa.
- Markkinoimme paikallisesti ja luonnonmukaisesti tuotettua ruokaa (Torassieppi -ravintola tarjoaa vain paikallista ja luonnonmukaisesti tuotettua ruokaa).
- Hyväntekeväisyys suunnataan paikallisten lasten ja nuorten tukemiseen.
- Esitykset ja vaikutusmahdollisuus suurimuotoisten metsänhakkuiden vastustamisesa Muoniossa.

 

3. KEHITÄ PERINTEITÄ JA HYVINVOINTIA
Muoniolaisena perheyrityksenä haluamme näyttää asakkaillemme todellisen lappilaisen elämäntyylin. Kaikki palvelut ovat lähellä luontoa kunnioittaen lappilaisia perinteitä, saamelaiskulttuuria ja eläinten hyvinvointia.

- Säilytämme Lapin perinteitä ohjelmiemme ja palveluiden suunnittelussa.
- Lisäämme ohjelmiimme osallistuvien asiakkaidemme ympäröllistä ja kulttuurista tietoutta ja kunnioutusta poro-, lappilais- ja saamelaiskulttuuriperintöjä kohtaan.
- Edistämme eläinten hvinvointia hysky- ja porosafareilla eläinten elinolosuhteiden osalta. Olemme perustajajäsenenä Eläinten hyvinvointi matkailupalveluissa -projektissa yhteistyössä Lapin yliopiston kanssa..
- Perhearvot mukana kaikessa toiminnassa.

 
 
Responsible tourism
 
Leirikoulut 2
 
Sustainable tourism 2
 
Northern Lights 3
 
Sustainable tourism 3

Suunnittele lomasi

hnlogo2

Kesä/syksy Talvi/Kevät

Kohteemme Lapissa

Unohtumattomia elämyksiä Suomen Lapissa

Kun etsit pakotietä kaupunkielämästä ja haluat rauhoittua luonnon helmassa, tarjoamme sinulle uskomattomia elämyksiä yli 40 vuoden kokemuksella. Voit valita laajasta valikoimastamme valmiin ohjelman tai esittää toiveesi, joiden mukaan räätälöimme sinulle ja ryhmällesi sopivan kokonaisuuden!

Nykyisin Harriniva-perheeseen kuuluvat viisi eri kohdetta; Harriniva, Jeris, Galdotieva, Torassieppi sekä Kilpis.